×

BRADA
(genioplastika)
Operacija brade GENIOPLASTIKA je efektan hirurški zahvat koji može drastično poboljšati profil lica kod pacijenata koji imaju slabije razvijenu donju vilicu i bradu u odnosu na druge karakteristike lica.


Operativni zahvat

Obavalja se u opštoj anesteziji, traje do dva sata I podrazumijeva postavljanje prethodno odabranog silikonskog implantana u džep tkiva koji se formira između mišića i kosti. Implantat je trajan i na dodir potpuno imitira osjećaj koštanog tkiva.  Povećanje brade može se provesti u kombinaciji s drugih zahvatima u području lica kao što su liposukcija brade, rinoplastika ili facelift.


Oporavak nakon operacije

Nekoliko sati nakon operacije pacijent se otpušta kući,a prvo previjanje obavlja se naredni dan. Ponekad je tijekom prve dvije sedmive moguća prisutnost oticanja i razvoja modrica. U tom periodu treba izbjegavati naporan rad i fizičke aktivnosti. Konci se vade 8 dana nakon operacije, a ožiljak se gotovo i ne primjeti ako je hirurški rez prethodno adekvatno pozicioniran. Kod pravilne pozicije reza


Rizici I komplikacije

Postoji mali rizik da implantat ne ostane u svom položaju. Moguće je da će se osjetljivost područja brade promijeniti dok se senzitvni živci u blizini implantata ne naviknu na zategnutije okruženje. Kod ovog zahvata rijetke su komplikacije koje uključuju infekcije kada je potrebno ukloniti implantat. Implantat se uglavnom može vratiti kada prođe infekcija.