×

HIJALURONSKI FILERIŠta su fileri?

Fileri, poznati kao fileri bora, dermalni fileri ili fileri mekog facijalnog tkiva, su supstance nalik gelu koje se injektiraju ispod kože kako bi ispunile i izravnale duboke linije lica i bore. Koriste se za korekciju defekata konture ili udubljenja na licu koje su nastale kao posljedica starenja ili traume. Kada se pravilno koriste mogu privremeno ukloniti znakove starenja i odgoditi potrebu za invazivnim kirurškim zahvatima. U posljednjim godinama došlo je do značajnog porasta broja injektiranih filera koji su na raspolaganju u estetske svrhe, čime je povećan raspon izbora koje pacijenti imaju na raspolaganju.


Gdje je moguće upotrebiti filere?

Ovisno o vrsti filera i dubini na koju se injektiraju, fileri se mogu koristi:

 • za korekciju umjerenih do izraženih bora na licu i nabora kože. Najčešće se obrađuju nazolabijalne bore (od nosa prema usnicama), marionette linije (od ruba usana prema vilici), vertikalne linije na gornjoj usnici
 • za povećanje usnica kao i za poboljšanje definicije Kupidova luka ili ruba vermiliona-  za popunjavanje linija i praznina ispod donjeg očnog kapkay
 • za pomlađivanje i dodavanje volumena obrazima ili bradi
 • za poboljšavanje oblika nosa
 • za poboljšanje deformacija konture lica i ožiljaka
 • za pomlađivanje ruku
 • za korekciju invertiranih bradavica

 • Tko bi trebao injiektirati filere?

  Za postizanje pouzdanih rezultata, ljekar mora detaljno poznavati anatomiju lica i tehnike injektiranja. Karakteristike, kapaciteti, rizici i ograničenja injektiranih materijala moraju se znati kako bi se moglao pružiti optimalan nivo njege i kako bi se izbjegle komplikacije. Tokom inicijalnih konsultacija potrebno je sa pacijentima razgovarati o relativnim prednostima injektiranih filera i drugim komplementarnim metodama kojima je moguće riješiti njihov problem.  Potrebno je pacijentima jasno objasniti trajanje učinka te prednosti i mane svake opcije. Pažnja koju pridajemo različitim debljinama i teksturama kože, područjima koja će biti obuhvaćena zahvatom, te dobi pacijenta osiguravaju prirodne rezultate i veliko zadovoljstvo pacijenata.


  Koji se filer najčešće koristi?

  Najpopularniji fileri su oni od umrežene hijaluronske kiseline (HA) – ta kiselina prirodna je tvar koja se nalazi u našim tijelima. Ona privlači vodu i hidratizira kožu. Velika prednost HA filera jest u tome da se njihov učinak lako može poništiti injekcijom hijaluronidaze (enzima koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu) u područja u kojima je poželjna eliminacija filera. Biokompatibilnost, dugotrajan (ali ne i trajan) učinak, širok spektar primjene, mali broj komplikacija, mogućnost poništavanja učinaka i raznovrsnost karakteristike su HA filera koji osiguravaju dobre rezultate i veliko zadovoljstvo pacijenata.


  Koliko dugo traju fileri od hijaluronske kiseline?

  Različiti injektirani fileri imaju različiti vijek trajanja kod različitih pacijenata budući da svaki pacijent kroz proces metabolizacije razgrađuje filere na različiti način. Na područjima povećane aktivnosti, kao što je područje oko usana, fileri se upijaju brže u odnosu na neka druga mjesta., zbog toga učinak je prisutan od 6-24 mjeseci.


  Potencijalni rizici I mane zahvata?

  Fileri se injektiraju pomoću tanke igle ili kanila te predstavljaju uobičajeni rizik od pojave otoka, minimalnog osjećaja boli i lokalne infekcije. Uz odgovarajuću primjenu najpopularniji hijaluronski fileri imaju manje od 1% slučajeva pojave neželjenih reakcija. Komplikacije su rijetko kada ozbiljne te uglavnom ne zahtijevaju dodatno liječenje. Suprotno tome, dugotrajniji ili trajni fileri mogu dovesti do neželjenih učinaka i komplikacija koje je teže, a ponekad i nemoguće, ukloniti. Negativne reakcije uključuju pojavu opipljivih kvržica, alergijske reakcije, granulomatozu ili upalne reakcije, migraciju filera, opasne infekcije itd. Komplikacije povezane sa filerima mogu zahtijevati primjenu lokalnih injekcija kortikosteroida, liječenje sistemskim kortikosteroidima ili antibioticima ili kirurške intervencije.


  Suprotno tome, dugotrajniji ili trajni fileri mogu dovesti do neželjenih učinaka i komplikacija koje je teže, a ponekad i nemoguće, ukloniti. Negativne reakcije uključuju pojavu opipljivih kvržica, alergijske reakcije, granulomatozu ili upalne reakcije, migraciju filera, opasne infekcije itd. Komplikacije povezane s filerima mogu zahtijevati primjenu lokalnih injekcija kortikosteroida, liječenje sistemskim kortikosteroidima ili antibioticima ili hirurške intervencije.