×

FACELIFT
(podizanje lica)


FACELIFTOM VRAĆAMO LICU MLADALAČKE KONTURE I ELIMINIŠENO POSLJEDICE STARENJA


Moderan koncept podrazumijeva strukturalno remodeliranje masnog tkiva, uklanjanje viška kože, trodimenzionalno podizanje i zatezanje te preoblikovanje tkiva ispod kože. Cilj je postići osvježen, prirodan i odmoran, a ne plastičan, operisan ili drastično promjenjen izgled. Operacija se obično izvodi u opštoj anesteziji, traje od 3 do 5 sati i zahtjeva jedan dan hospitalizacije. Konci se odstranjuju za 7 dana, a ožiljci su sakriveni u kosmatom dijelu glave te su gotovo neprimjetni. Nakon operacije možemo očekivati oticanje i pojavu modrica koje traju do mjesec dana nakon zahvata.


Kandidati za operaciju

To su obično fizički aktivne I zdrave osobe bez neregulisanih zdravstvenih tegoba najčešće između 40 I 60 godina, ali I stariji.


Anestezija

Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji I omogućuje optimalan komfor, kontrolu i sigurnost kako za pacijenta tako i za hirurga. operativni zahvat –Za dobre I pouzdane rezultata neophodno je detaljno planiranje i trodimenzionalna analiza fotografija uslikanih prije zahvata. Rezovi se projektuju od početka kose na čelu u regiji sljepoočnice, ispred uha, oko ušnih školjki do donjeg dijela tjemena iza uha. Može se koristiti dodatni rez ispod brade za preoblikovanje brade i vrata. Nakon uklanjanja viška kože  reponira se i muskulatura lica dajući tako potpuno prirodan izgled i dugotrajan rezultat. Operativni zahvat traje od dva do tri sata, a pacijent je odmah po završetku zahvata budan, bez ikakvih bolova ili neugodnosti. Masno tkivo duž vilice i ispod brade uklanja se liposukcijom. Nakon operacije oko lica te ispod vrata postavlja se specijalni kompresivni zavoj koji se skida nakon 24 sata.


Potencijalni rizici I komplikacije

Komplikacije su rijetke, veći rizik je krvarenje nakon operacije. U istraživanju provedenom na nekoliko hiljada operativnih zahvata podizanja lica konstatovano je da je rizik od krvarenja nakon operacije nešto više od 1 posto. Uglavnom do krvarenja dođe u roku 12 sati nakon operacije i praćeno je pojačanim osjećajem bola i naticanjem. Također postoji minimalan rizik oštećenja živaca lica. Posebno su izložene dvije grane, donja koja povlači rub usta i gornja koja podiže obrve i stvara bore na čelu. Nakon podizanja lica osjećaj slabosti u tim mišićima nije neuobičajen, ali uglavnom je to posljedica lokalne anestezije i osjećaj nestaje u roku 12 sati. Ako potraje duže, najvjerojatnije je to posljedica naticanja ili povlačenja živca i osjećaj bi trebao nestati u roku nekoliko tjedana. Trajno oštećenje živaca je veoma rijetko. Ožiljci nakon podizanja lica gotovo su nevidljivi jer se nalaze u prirodnim naboraima kože ili u kosi. Vrlo je rijetko da itko drugi primijeti ožiljke.


Koliko dugo traju rezultati facelifting-a?

Podizanje lice vraća sat unazad, ali ga ne zaustavlja. Starenje se nastavlja nakon svakog tipa estetskog zahvata, ali dobrobiti operacije ostaju. Učinci podizanja lica vjerojatno će trajati zauvijek. Nećete izgledati staro onoliko koliko bi izgledali da niste imali operaciju. Tijekom dugog perioda dodatno starenje može izazvati ponovni razvoj znakova starenja i nije rijetko da pacijenti žele dodatno podizanje lica otprilike deset godina nakon prvog zahvata. Sekundarno podizanje lica je zahtjevnije i potrebno je više iskustva i procjene. U biti se obavlja na isti način kao i prvi zahvat i nema dodatnih ožiljaka.