×

GINEKOMASTIJAUvećane grudi kod muškaraca(ginekomastija) mogu se javiti već u pubertetu ali i u kasnijoj životnoj dobi. Hirurški tretman ginekomastije sastoji se u odstranjenju masnog i žljezdanog tkiva i obavlja se u opštoj anesteziji. Sam zahvat traje do 60 minuta.


Operacija

Ako se uvećane grudi pretežno sastoje od masnog tkiva mogu da se u potpunosti tretiraju liposukcijom. Jedna od osnovnih prednosti liposukcije je ta što nema reza nego samo dvije incizije dužine nekoliko milimetara za liposukcijske kanile kojima se vrši aspiracija masnog tkiva. Ako je pored masnog tkiva prisutna i hipertrofija žlijezde onda je neophodno uraditi odstranjivanje žlijezde kroz polukružan rez u donjem dijelu areole., a ožiljak je gotovo neprimjetan.


Oporavak nakon operacije

Nakon operacije preporučuje se boravak na klinici nekoliko sati. Pacijent dobija poseban steznjak koji se nosi 4-6 nedelja. Neophodno je izbjegavati intenzivniji fizički napor prve 4 nedelje nakon operacije.


Rizici I komplikacije

Krvarenje, infekcije ili pojava hematoma ili seroma su mogući kao i nakon svake operacije ali su uz primjenu odgovarajuće tehnike svedeni su na minimum.