×
Zakažite pregled
065 81 33 92

KAPCI


VIŠAK KOŽE NA KAPCIMA DAJE UMORAN, TUŽAN I STARIJI IZGLED VAŠEM LICU


Operativni zahvat se pažljivo planira i obavlja u lokalnoj anesteziji nakon čega možete otići kući. U toku operacije odstranjuje se višak kože uz zatezanje mišića i remodelaciju masnog tkiva. Šavovi se uklanjaju za 5 do 7 dana, a socijalne aktivnosti i izlazak u javnost možete planirati već nakon 5 do 7 dana u zavisnosti od obima operacije.


Karakteristike starenja očnih kapaka

Proces starenja na očnim kapcima uočava se ranije u odnosu na druge dijelove lica. Posljedica je gubitka elasticiteta kože te opuštanja mišića kapaka zbog čega masno tkivo koje drži oči u učnim dupljama izbija prema naprijed. Tada se pojavljuju vrećice oko očiju koje licu daju umoran, tužan i stariji izgled. U teškim slučajevima višak obješene kože može dovesti I do problema sa vidom. Pacijenti se pokušavaju boriti s tim promjenama tako da podižu obrve, no to može dovesti do pojave teških glavobolja.


Što je blefaroplastika?

Blefaroplastika je hirurški zahvat kojim se odstranjuje višak kože uz zatezanje mišića i remodelaciju masnog tkiva. Postoje tri osnovna tipa ovoga zahvata – zahvat na gornjim, donjim ili na sva četiri očna kapka. Korekcija gornjih očnih kapaka može se obaviti zbog estetskih razloga ili s ciljem poboljšanja vida na način, da se kapci podignu izvan vidnog polja. Kako bi smanjili male bore ispod očiju i pojavu ovaj zahvat može se kombinovati sa primjenom botoksa.


Operativni zahvat

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje do jednog sata, nakon čega pacijent ide kući. Hirurški rez se pozicionira u prirodnom naboru gornjeg očnog kapka i neposredno ispod trepavica na donjem očnom kapku. Odstranjuje se višak kože te remodelira ili otklanja višak masnog tkiva ili mišića. Ako se iz donjeg očnog kapka uklanja samo masno tkivo, tada se zahvat može obaviti s unutrašnje strane donjeg očnog kapka čime se izbjegava korištenje vanjskog reza ispod oka (transkonjuktivna blefaroplastika).


Oporavak nakon blefaroplastike.

U prvih nekoliko dana nakon zahvata subjektivno se opisuje osjećaj zatezanja oko očiju koji nastaje kao posljedica otoka. Da bi se otok smanjio preporuka je u prvih nekoliko dana držati glavu u povišenom položaju I koristiti hladne obloge. Modrice koje nastaju nakon operacije se povlače za dvije nedelje ali se pacijenti mogu vratiti svakodnevnim socijalnim aktivnostima već za 5-7 dana, odmah nakon odstranjivanja šavova. Ožiljici nakon blefaroplastike su jedva vidljivi nekoliko mjeseci nakon zahvata.


Rizici i komplikacije

Komplikacije blefaroplastike su rijetke i zanemarive. Nakon zahvata može doći do pojave hematoma koji nestaju spontano nakon nekoliko nedelja, no ako su veći ili ako se zadržavaju potrebno ih je ukloniti. Bakterijske infekcije popraćene crvenilom, oticanjem i osjetljivošću vrlo su rijetke i liječe se antibioticima. Nezadovoljavajuće korekcije ili manje asimetrije u izgledu mogu se korigovati naknadnim zahvatom.

Kombinovanje blefaroplastike s drugim zahvatima Korekcija očnih kapaka može se obaviti kao samostalan zahvat ili u kombinaciji s bilo kojim drugih zahvatom pomlađivanja lica, a najčešće upotrebom botulin toksina za korekciju bora oko očiju ili upotrebom hijaluronskih filera za korekciju upalih podočnjaka.