×

LIPOLIZAInjekciona lipoliza je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu. Lipoliza nije metod mršavljenja, već metod oblikovanja tela. Namenjen je osobama koje imaju gotovo normalnu težinu, hrane se normalno i vežbaju, ali i dalje imaju lokalizovane masne naslage na određenim delovima tela koje se teško uklanjajuu. Podbradak, masne naslage na leđima, unutrašnja strana nadlaktica, bokovi i jahaće pantalone, stražnjica, stomak, butine, predeo iznad kolena - to su zone koje se uspešno tretiraju lipolizom.


Supstance koje se koriste za tretman lipolize su 5% Phosphatydil cholin i Dezoksipholat, enzimi koji se već duži niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje krvi od masnoća, kao i kod prevencije masne embolije. Prilikom primjene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne menja nivo holesterola i triglicerida u krvi.


Kako izgleda tretman lipolize?

Tretman lipolize se sastoji iz aplikacije lipolitika (fosfatidilholina i dezoksiholata) mikroinjektiranjem direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak same aplikacije lipolitika je bezbolan, ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i diskretno izražen otok tretirane regije. Nakon dva sata nestaje crvenilo i bol, a otok moze tajati i do dve nedelje nakon završetka tretmana. Narednih 6 do 8 nedelja postoji osetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo. Efekat tretmana se posmatra nakon jednog meseca od aplikacije, a krajnji efekat je nakon dva meseca.


Koliko traje tretman lipolize?

Tretman lipolize traje 20 do 30minuta i omogućava vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima odmah nakon intervencije.


Koliko tretmana je potrebno?

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 tretmana do postizanja željenog efekta. Proces razgradnje masnih ćelija je spor, a lipolitik deluje na kožu tako da je i dodatno učvršćuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga. U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta nekada je dovoljan i samo jedan tretman.


Postoje li neke komplikacije tokom ili posle tretmana?

Tokom tretmana mogu nastati modrice pa se savetuje pauza u uzimanju sredstava koje razredjuju krv, poput Andola, Acetisala, Ginko bilobe, Vitamina E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena i prolazna a posledica je razvijanja upalnog procesa pri razgradnji masti. Tri dana nakon tretmana može se početi sa masažama i uobičajenim vežbanjem. Preporučuje se unošenje od 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno.


Da li je efekat tretmana lipolizom trajan?

Efekat je trajan kod osoba koje ne povećavaju kilograme. U obimu se gubi od 1 do 10cm u zavisnosti od regije koja je tretirana. Oko 6% populacije ne reaguje adekvatno na fosfatidilholin pa je kod ovih pacijenata efekat manji. Lipoliza nije metoda kojom se gube kilogrami. Razlika u težini pre i posle tretmana lipolizom je gotovo identična, ako osoba nije na restriktivnoj dijeti. Osobama alergičnim na soju i vitamin B ne preporučuju se tretmani lipolize.