×

UŠI


KORECIJA UŠIJU ILI OTOPLASTIKA
najčešće se odnosi na korekciju klempavih, odstojećih ušiju u dječijoj dobi ali nerijetko i kod odraslih i ima pored estetskog i veliki pozitivni psihološki značajKada treba operisati ispupčene uši?

Djeca uglavnom nisu svjesna svojih ispupčenih ušiju dok ne čuju podrugljive komentare druge djece. Korekcija ispupčenih ušiju može se obaviti prije kretanja u školu kod djece koja su svjesna problema ili kao preventivna mjera,u zavisnosto od odluke roditelja. U dobi od 5-6 godina uho je dovoljno naraslo da se može obaviti operacija.


Operativni zahvat

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji kod djece ili lokalnoj anesteziji ako su u pitanju odrasli. Rez se pozicionira iza uha, tada se povrišna hrskavice zareže i hrskavica odvaja od kože te remodelira u novi oblik. Dijelovi hrskavice mogu se smanjiti ako je potrebno. Koža se šije resoroptivnim koncima. Operativni zahvat traje oko sat vremena I ako je obavljen u lokalnoj anesteziji pacijent može već nakon sat vremena da ide kući.


Kakav je oporavak nakon operacije?

Po obavljenom zahvatu oko ušiju postavlja se kompresivni zavoj koji se nosi od 24 do 48 sata. Najmanje dvije nedelje nakon nakon skidanja zavoja nosi se elastična traka oko ušiju, pogotovo tijekom noći.Uši su uglavnom bolne i utrnule nekoliko dana nakon zahvata i možda ćete morati piti lijekove protiv bolova. Može doći do razvoja modrica i naticanja koje će se povući nakon 7 – 10 dana. Budući da se operacija provodi iza uha, ostati će maleni ožiljak skriven u blizini preklopa između uha i strane glave. Odraslima se preporučuje da odsustvuju sa posla 7 dana radi boljeg inicijalnog zacjeljivanja i oporavaka. Djeca bi trebala izbjegavati kontaktne sportove i igru otprilike tri sedmice nakon zahvata.


Rizici I komplikacije

U prvim satima nakon operacije mogu da se pojave tragovi krvarenja iz rane, što se prevenira pažljivim previjanjem. Ukoliko se formira hematom (nakupina krvi), mora se ukloniti. Infekcije nisu uobičajene, ali ako do njih dođe potrebno ih je liječiti antibioticima i redovnom zamjenom zavoja. Pažljive kirurške tehnike mogu minimizirati rizik razvoja ružnih ožiljaka nakon operacije ušiju. Kod pojedinih pacijenata s tendencijom razvijanja ožiljaka mogu nastati keloidni ožiljici koji se mogu razviti u čvrsto crveno tkivo iza ušiju koje je ispupčeno. Liječenje injekcijama steroida mogu usporiti njihov razvoj, ali ponekad je potreban dodatni korektivni hirurški zahvat.

Pored operacije klempavih ušiju u česte korektive zahvate na ušima spade I korekcija razdvojene ušne resice, drugi urođeni deformiteti uha ili stečeni deformiteti nastali kao posljedica starenja.