×

PODIZANJE BEDARA
(thigh lift)Šta je podizanje bedara?

Podizanje bedara podrazumijeva nekoliko hirurških tehnika kojima se postižu bolje proporcije konture bedara i donjeg dijela tijela. Manje podizanje bedara moguće je obaviti i pod lokalnom anestezijom, no u većini slučajeva preporučuje se opšta ili epiduralna anestezija.

Tehnije za podizanje bedara se razlikuju po području koja se tretiraju te projekciji rezova. Za korigovanje unutrašnjeg dijela bedara koriste se dva tipa rezova. Jedan tip reza nalazi se u području slabina, drugi je vertikalan s unutarnje strane bedra. Podizanje vanjskog dijela bedara zahtjeva rez u punoj dužini iznad kosti kuka i prema unutra do sredine zadnjice čime se uklanja višak kože s vanjskog dijela bedara te se istovremeno podiže zadnjica. Često se u istom aktu vrši podizanje I vanskog I unutrašnjeg dijela rebara I u tom slučaju rez se proteže oko noge. Zahvat se naziva circumferential thigh lift i uglavnom se preporučuje kod osoba koje su izgubile značajnu količnu tjelesne mase.


Anestezija i oporavak nakon operacije

Operacija se obavalja u opštoj anesteziji i zahtjeva jedan dan hospitalizacije. Već nakon dvije ili tri sedmice možete se vratiti uobičajenim aktivnostima, ali uz poštedu teže fizičke ili sportske aktivnosti prva tri mjeseca nakon operacije.


Rizici i komplikacije

Nakon podizanja I zatezanja bedara postoji rizik od naglašenih ili izduženih ožiljaka naročito ako je koža bila napeta tokom podizanja. Krvarenje, infekcije ili pojava hematoma ili seroma su mogući kao I nakon svake operacije ali su uz primjenu odgovarajuće tehnike svedeni na minimum.