×

PODIZANJE OBRVA I ČELA


SPUŠTENE OBRVE I BORE NA ČELU DAJU LICU UMORAN I TUŽAN IZGLEDPodizanje obrva i čela (fore head lift) je estetski zahvat dizajniran kako bi se poboljšao položaj i oblik spuštenih i visećih obrva i konture kože čela. Rezultat je odmoran, mladalački i svjež izgled ali bez gubitka mimike u skladu sa emocijama koje proživljavate. Zahvat je idealan za pacijente koji imaju spuštene, teške, asimetrične ili obješene obrve, imaju duboke horizontalne nabore preko čela, bore od mrštenja, duboke brazde među obrvama i preko vrha nosa,Pojedini pacijenti sa spuštenim obrvama stalno forsiraju mišiće čela kako bi podigli obrve. Time se stvaraju još izraženije bore na čelu čime se odaje anksiozne osobe često uz prateću glavobolju. Podizanje čela u poređenju sa operacijom gornjih kapaka Kada se obrve ručno podižu u odgovarajući položaj, značajno se poboljšava izgled te je potrebno uzeti u obzir zahvat podizanja obrva.Često pacijenti dolaze i žele operaciju gornjeg kapka te nisu ni svjesni, da im je kapak obješen zbog viška kože na čelu i spuštenih obrva. Zbog toga je potrebno je podizanje čela uzeti u obzir kao primarni ili dodatnih zahvat uz blefaroplastiku kada se procjenjuje pacijent sa znakovima starenja oko očiju. Kada se obavlja u kombinaciji sa blefaroplastikom, podizanje obrva mora se izvesti prvo kako bi se spriječilo uklanjanje previše kože s gornjih kapaka.


Operativni zahvat

Predstavlja kombinaciju uklanjanja i oblikovanja kože, dublji dijelovi čela se oblikuju i pričvršćuju na strukture na kojima se nalaze, koriguje se položaj obrva te se trajno prekida rad mišića koji izazivaju boranje kože i pojavu bora od mrštenja. Operativni zahvat traje od 1-2 sata. Manji zahvati mogu se obaviti uz lokalnu anesteziju dok se složeniji zahvati obavljaju u opštoj anesteziji.


Rizici I komplikacije

Komplikacije kao što su pojava hematoma, krvarenja ili infekcije su jako rijetke I vrlo brzo se saniraju. Smanjeni osjet u području čela prestaje nekoliko mjeseci nakon zahvata. Promijenjena funkcija živca (gornji dio facialnog živca) koji uzrokuje bore na čelu nije uobičajena, ali je moguća.


Oporavak nakon zahvata

Nakon operacije preporučujemo jednodnevnu hospitalizaciju. Podizanje čela nije bolan zahvat. Po potrebi uzima se tablete protiv bolova kako bismo osigurali najugodniji mogući oporavak. Šavovi se odstranjuju nakon 7 dana, a modrice u međvremenu mogu uspješno da se kamufliraju make up-om tako da se već nakon 10 dana možete vratiti svakodnevnim društvenim aktivnostima I navikama. Rezovi su skriveni u prirodnim naborima kože i na područjima prekrivenim kosom, a zbog dobre prokrvljenosti te regije ožiljcu su gotovo nevidljivi.


Koliko dugo traje rezultat operativnog zahvata?

Proces starenja nastavlja se prirodnim putem nakon bilo kojeg estetskog zahvata, ali beneficije zahvata ostaju. Rezultati podizanja obrva im čela su trajni I gornji dio lica uvijek će izgledati svježije nego što bi izgledalo da nije obavljen zahvat.