×

PODIZANJE GRUDI
(mamoplastika)Podizanje grudi ili mamoplastika je operacija kojom grudima dajemo puniji oblik i čvrstinu. Spuštenost grudi ili ptoza uglavnom nastaje nakon trudnoće i perioda dojenja te kod promjena tjelesne mase i usljed starenja. Svi ovi procesi vremenom dovode do istezanja i pucanja vezivnih vlakana koji grudima daju mladalačku konturu, a pod uticajem gravitacije grudi se postepeno spuštaju ispod inframamarne brazde (pregib koji se nalazi ispod grudi) i bradavice budu usmjerene prema podu.


Kako se može korigovati spuštenost grudi?

Prirodnu strukturu grudi je hirurški teško rekonstruisati ali se grudima operacijom može vratiti mladolika, podignuta i puna kontura. Zahvat se naziva mastopeksija. Podrazumijeva otklanjanje viška kože ispod grudi, a same grudi se preoblikuju i učvršćuju te se grudi i areole (tamnija koža koja okružuje bradavicu) pomiču prema gornjem dijelu grudi. Ako pacijentica želi, moguće je u toku zahvata smanjiti i veličinu areola. Ako su u pitanju male grudi njih u istom aktu možemo povećati pomoću silikonskog implantata. Planiranje rezA i pozicija ožiljaka nakon mastopeksije U zavisnosti od veličine grudi, viška kože te stepena ptoze možemo koristiti različite hirurške tehnike, ali je kod svih prisutan kružni rez oko areola. Kod malih zahvata on može biti ograničen samo na poziciju oko areole, dok kod većih uključuju vertikalan ožiljak koji se proteže od areole do inframamarne brazde. U najtežim slučajevima podizanja grudi dodaje se horizontalni ožiljak u području inframamarne brazde (rez u obliku obrnutog slova T). Uvijek nastojimo napraviti što je manji rez moguće.


Anestezija I oporavak nakon operacije

Mastopeksija se obavalja u opštoj anesteziji I zahtjeva jednodnevnu hospitalizaciju. U prvim danima nakon operacije obično su potrebni analgetici kako bi ublažili umjerenu bol. Analgetici su obično potrebni prvih nekoliko dana kako bi ublažili umjerenu bol. Nakon nekoliko dana pacijentice se mogu početi tuširati. U prve 4 nedelje nakon operacije potrebno je nositu specijalno dizajniran grudnjak I u tom period preporučujemo poštedu od intenzivne radne I sportkse aktivnosti. U početku će grudi izgledati veće zbog uobičajenog postoperativnog otoka koji uglavnom nestaje tijekom prvih mjeseci nakon zahvata. Iako će rezultati odmah biti vidljivi, može proći nekoliko mjeseci dok se otok potpuno ne povuče, grudi ne zauzmu novi položaj i ožiljci ne izblijede. Nekoliko sedmica ili mjeseci nakon operacije grudi mogu biti osjetljive i kvrgave.Završni pregled planiran je šest mjeseci nakon zahvata I tada procjenjujemo konačan rezultat. Radi što diskretnijih ožiljaka preporučujemo ne izlaganje suncu narednih 6 mjeseci.


Postoje li rizici I komplikacije?

Kao i svaka druga veća operacija i smanjivanje grudi nosi manji rizik od postoperativnog krvarenja (hematoma) i infekcije. Ostali specifični rizici mogu biti asimetrija dojke i položaja bradavice, gubitak bradavice ili areole, privremeni ili trajni gubitak osjećaja u bradavicama I poteškoće u dojenju. Ožiljci su obično diskretni I napravljeni su tako da su skriveni ispod normalne odjeće. Međutim, ožiljci se ponekad rastegnu pa mogu duže vremena ostati debeli, crveni i iritabilni, osobito kod pušača I kod ljudi koji imaju urođenu sklonost lošijem zaarastanju rana. Ne postoji niti jedan naučni dokaz da mastopeksija uzrokuje rak dojke ili umanjuje mogućnost pregleda grudi.