×

POVEĆANJE GRUDI
(augmentacija)Jedan od najčešćih estetskih hirurških zahvata kojim se značajno poboljšava oblik I veličina grudi.


Šta uzrokuje male grudi?

Veličina grudi uslovljena je najviše genetskim faktroima koji uzrokuju da se kod djevojčica u toku puberteta grudi ne razviju dovoljno. Žene s malim grudima ili gotovo potpuno nerazvijenim grudima imaju normalne razine hormona te često mogu normalno dojiti. Kod većine žena grudi su prosječne veličine, a samo mali broj žena ima izrazito velike ili jako male grudi.S godina se tkivo grudi smanjuje (atrofira) i spušta (ptoza), što uzrokuje promjene oblika grudi I to se najčešće dešava nakon trudnoće, dojenja i nakon značajnog gubitka tjelesne mase.


Šta je augmentacija grudi?

Veličina I oblik grudi se može poboljšati postavljanjem silikonskong implantata ispod tkiva grudi ili ispod mišića. Obično preferiramo poziciju implantata ispod mišića, budući da je na taj način manje vidljiv gornji rub implantata. Ako pacijent ima dovoljne količine masnog I žljezdanog tkiva, tada se može razmotriti postavljanje implantata iznad mišića. Implanti mogu biti okrugli ili u obliku prirodnih grudi, u obliku suza, koji se nazivaju anatomski umetci. Uglavnom se preporučuju umetci koji sadrže kohezivni gel. Umetci koje koristimo u našoj ustanovi odobrila je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) te imaju doživotni vijek trajanja. FDA ima stroge uslove po pitanju naučne dokumentacije prije nego što odobri upotrebu medicinskog sredstva.
Oblik, veličina, te položaj implantata se određuju nakon pažljivog planiranja operativnog zahvata I konsultacija. u toku kojih ćete svoje izraziti želje vezane za oblik i veličinu svojih grudi te iznijeti sve što vas brine u vezi zahvata. Posvetit ćemo vam dovoljno vremena da možemo odgovoriti na sva vaša pitanja tako da ćete biti dobro informirani o prednostima i rizicima zahvata. Provest ćemo detaljnu procjenu oblika grudi (visinu, širinu, spuštenost i simetriju), kvalitetu kože i izgled prsnog koša. Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji I traje do dva sata, a pacijentice uglavnom budu hospitalizovane jedan dan.  Hirurški rez od nekoliko centimetara skriven u prirodnom naboru ispod dojke i prvih 14 dana je skriven posebnom trakom. Ožiljak je diskretan i potpuno sakriven, a preporučuje se i zaštita od sunca u trajanju od 6 mjeseci. Nakon nekoliko dana pacijentice se mogu početi tuširati, a s kupkama mogu početi nakon dva tjedna. U prve 4 nedelje nakon operacije potrebno je nositu specijalno dizajniran grudnjak I u tom period preporučujemo poštedu od intenzivne radne I sportkse aktivnosti. U početku će grudi izgledati veće zbog uobičajenog postoperativnog otoka koji uglavnom nestaje tijekom prvih mjeseci nakon zahvata. Završni pregled planiran je šest mjeseci nakon zahvata I tada procjenjujemo konačan rezultat.


Koji su potencijalni rizici I komplikacije povećanja grudi?

Činjenica da je povećanje grudi godinama je najpopularniji estetski zahvat, govori u prilog njegove sigurnosti i te istovremeno dobijanje zadovoljavajućih rezultata većine pacijentica. Međutim svi hirurški zahvati nose određene rizike tako da ni ovaj nije izuzetak. Hemaotom oko implantata nastao kao posljedica postoperativnog krvarenja javlja se rijekto ( u manje od 1%) slučajueva budući da se svako krvarenje tokom zahvata pažljivo zaustavlja kauterom. No, ako Ipak dođe do krvarenja, ponekad je potrebno ponovno otvoriti rez, ukloniti nakupljenu krv te zaustaviti krvarenje. Obzirom da se zahvat obavlja u sterilinom uslovima I uz intraoperativnu primjenu antibiotika, infekcije se zabilježene u manje od 0,5 % slučajeva. Ako se I desi infekcija koja se pojavi u tkivu oko umetka uglavnom se može liječiti antibioticima, ali može uzrokovati potrebu da se implantat hirurški odstrani. Kada se infekcija sanira implanatat se može vratiti. Kapsularna kontrakcija, pucanje silikonske ovojnice ili okretanje anatomskog implantata su neke od rijetkih dugoročnih komplikacija koje iako ne predstavaljaju opasnost zahtjevaju blagovremenu hiruršku zamjenu, odstranjenje ili repoziciju implanta. Sve žene koje razmišljaju o povećanju grudi moraju jasno razumjeti da se u nekim slučajevima implantati mogu osjetiti na donjem vanjskom predjelu grudi. Takođe veliki implanti mogu rastegnuti i oslabiti ovojnicu grudi i uzrokovati preuranjeno spuštanje grudi usljed starenja i gravitacije. To se uglavnom događa kod mršavih pacijentica koje imaju velike implantate. Povećane grudi mogu izgledom odati da ste se podvrgnuli zahvatu. Opšte pravilo glasi: što je implant manji, prirodniji je izgled grudi. Ako su osjetljivost i prirodan izgled grudi važno pitanje, možda bi bilo bolje da još jednom dobro razmislite o povećanju grudi.


Dojenje i augmentacija grudi

Augmentacija grudi uglavnom ne uključuje rizik gubitka mogućnosti dojenja. U naučnim studijama je potvrđeno da u majčinom mlijeku nema tragova silikona. Osjetilnost bradavica nakon zahvata može biti kratkotrajno smanjena, naročito ako se rez radi ispod areole ali se već nakon nekoliko mjeseci potpuno oporavi.


Da li su implantatni kontraindikacija za mamografiju?

Mogućnost otkrivanja raka dojke kod pacijentica koje imaju implantate u grudima nije smanjena, niti povećanje grudi umanjuje mogućnost da se sami pregledate (tražite kvržice) ili da se podvrgnete ultrazvuku ili magnetskoj rezonanci. U toku mamografije potrebna je posebna radiografska projekcija kako bi se u potpunosti umanjile smetnje koje izazivaju implanmtati I to to je rutinska praksa na većini odjela radiologije.


Minimalna I maksimalna starosna dob za povećanje grudi

Ako nema drugih zdravstvenih tegoba onda za uvećanje grudi nema određene maksimalne starosne granice. Što se tiče minimalne dobi, preporučuje se da prođe barem sedam godina od prve menstruacije i da se grudi nisu povećale najmanje dvije godine.