×

NOS
(rinoplastika)


Nos zauzima centralnu poziciju na licu te adekvatno izvedenim
korektivnim operacijama na nosu dajemo licu potrebnu ravnotežu I harmonijuŠta je rinoplastika?

Rinoplastika je jedna od najdelikatnijih I najzahtjevnijih operacija u plastičnoj kirurgiji i može se obaviti u estetske ili rekonstruktivne svrhe. Cilj rinoplastike je poboljšati proporcije i izgled nosa te poboljšati ukupnu ravnotežu lica. Možemo povećati, smanjiti ili izravnati te korigovati ugao između nosa i gornje usne. Također je moguće skratiti nos i smanjiti veliki vrh nosa uklanjanjem dijela hrskavice s kraja nosa. Estetska operacija može se kombinovati i s korekcijom devijacije nosnog septuma kako bi se olakšalo disanje kroz nos.  Položaj kosti i hrskavice koja razdvaja nosnu šupljinu može se prilagoditi kako bi se olakšalo disanje kroz nos. Veličina nosa kao središnje karakteristike lica ovisi o proporcijama ostalih karakteristika, kao što su brada i jagodične kosti. Ponekad je potrebno promijeniti i te karakteristike kako bi se uskladio izgled.


Ko su kandidati za rinoplastiku?

Nos kao centralna figura na licu ima značajn uticaj na izgled. Oblik I karakteristike nosa su nasljedne i razvijaju se tijekom adolescentnih godina. Ljudi koji razmišljaju o rinoplastici smatraju da im je nos prevelik, premali ili neproporcionalan sa ostatkom lica. Možda im se ne sviđa kvrga na nosu koja je vidljiva iz profila ili pretjerano raširene nosnice. Neki smatraju da im je nos previše širok i nesimetričan ili žele promijeniti spušteni, širok ili debeli vrh nosa. Traume mogu promijeniti oblik nosa i ostaviti ružna područja koja su kvrgava ili pljosnata. Pacijenti koji su prethodno imali operaciju nosa mogu biti nezadovoljni konačnim rezultatima zbog nekih od najčešćih zamki, uključujući sedlastu deformaciju nosa, udubljeni profil, pretjerano izražen vrh, kljunasti nos ili asimetrična područja nosa.


Operativni zahvat

Rinoplastika se obavlja u opštoj anesteziji koja osigurava optimalnu sigurnost i komfor i traje do dva sata. Operacija preoblikovanja nosa obavlja se ili kroz rez koji je skriven unutar nosa (zatvorena rinoplastika) ili kroz dodatni rez kože između nosnica (otvorena tehnika).. Meko tkivo nosa nježno se podiže i odvaja od kosti i hrskavice kako bi se smanjile, preoblikovale, povećale ili repozicionirale komponentne nosa čime se dobija novi oblik nosa vodeći računa o skladnosti i proporciji sa ostatkom lica. Po završenom zahvatu rezovi se unutar nosnica pažljivo šiju resorptivnim koncima koje ne treba vaditi i postave se manji tamponi kako bi se osigurala pravilna adaptacija sluznice nosa i spriječilo eventualno krvarenje. Izvana se postavi specijalni materijal koji fiksira novi položaj nosnih kostiju kao i cijelu novodizajniranu strukturu nosa. Konačan ishod zahvata ne bi trebao biti potpis hirurga, već rezultat koji izgleda prirodno I koji je očuvao jedinstvene karakteristike pojedinca. Uz moderan pristup rinoplastici I uz korištenje naprednih tehnika, u mogućnosti smo osigurati suptilne i prilagođene promjene koje su jedinstvene za svakog pacijenta.

 

Oporavak nakon rinoplastike

Preporučuje se svakako mirovanje kroz period od 24 do 48h. Dva dana nakon operativnog uklanjaju se tamponi moći ćete normalno disati. Vanjska fiksacija skida se sedmi dan nakon operacije. Poželjno je izbjegavanje većih tjelesnih napora prve svije sedmice nakon operacije. Nakon zahvata uvijek ostaju određene modrice i otoci, posebno oko očiju koji mogu da budu prisutni i 3 nedelje nakon operacije. Taj otok je uzrok privremene i to će se normalizovati kako proces zacjeljivanja bude napredovao. Spavanje na povišenom uzglavlju može ubrzati povlačenje otoka. Nos može biti utrnut i ukočen nekoliko mjeseci, posebno oko područja vrha nosa. Ožiljci od otvorene rinoplastike rijetko su vidljivi, dok su ožiljci od zatvorene rinoplastike potpuno skriveni unutar nosa. Umjerene radne i društvene aktivnosti su moguće već deset dana nakon operacije.


Komplikacije i rizici

Vrlo rijetko mogu da se pojave krvarenja koja se mogu dogoditi i deset dana nakon zahvata. Rizik je otprilike dva posto, ali rizik ako je obavljena septoplastika. Zahvaljujući bogatoj opskrbi krvlju, infekcije nakon operacije nosa izrazito su rijete, a ako se dese potrebno je započeti liječenje antibioticima ili ukloniti uzrok infekcije. Najuobičajenija komplikacija povezana s ovim zahvatom je ne postizanje očekivanih rezultata. Zbog toga su adekvatno planiranje operacije, preoperativne konsultacije te razgovor sa pacijentom o realnim očekivanjima ključni faktori za uspjeh operacije. Ipak treba zapamtiti da je većina pacijenata nakon rinoplastike zadovoljna konačnim ishodom operacije I bez zahtjeva za dodatnim korekcijama.