×

SMANJENJE GRUDI
(redukciona mamoplastika)Poboljšava I smanjuje oblik grudi te ih čini proporcionalnim sa ostatkom tijela.


Šta je smanjenje grudi?

Prevelike grudi i njihova težina uglavnom izazivaju emocionalne I fiziče probleme kod pacijentica. Uz pomoć reduktivne mamoplastike uklanjamo višak masnog I žljezdanog tkiva te višak kože, podižemo I po potrebi smanjujemo areolu (tamnija koža oko bradavica) te tako remodeliramo grudi i dajemo im novi proporcionalniji oblik. U zahvat se uvijek dodaje i podizanje grudi kako bi se osiguralo da su grudi ne samo manje, već i da su boljeg oblika. Redukciona mamoplastika kombinuje nekoliko hirurških metoda, a sve metode uključuju kružni rez oko areola i okomit rez koji se proteže od areole do inframamarne brazde koja se nalazi ispod grudi. Ponekad je potrebno napraviti i dodatni rez u inframamarnoj brazdi. Uvijek nastojimo koristiti što je manje rezove moguće.


Da li ste kandidat za smanjivanje grudi?

Ukoliko imate neka od navedenih stanja možda biste trebali razmisliti o operaciji smanjivanja grudi:

 • grudi koje su prevelike I neproporcionalne za Vašu tjelesnu građu
 • grudi koje su promijenile svoj oblik I veličinu nakon trudnoće I dojenja
 • teške i opuštene grudi s nategnutom kožom i bradavicama usmjerenim na dole
 • česti osipi kože i iritacija ispod grudi
 • asimetrija grudi tako da je jedna dojka mnogo veća od druge
 • hronični bolovi u leđima I vratu tragovi od naramenica grudnjaka na ramenima
 • problemi oko pronalaska odgovarajuće odjeće i grudnjaka
 • velike dojke sprečavaju Vas u fizičkim aktivnostima
 • društvena nelagoda zbog neželjene pozornosti
 • emocionalni i seksualni problem uzrokovani velikim grudima.
 • Operacija smanjivanje grudi može se napraviti u bilo kojoj dobi, ali je preporuka da se sačeka potpuni razvoj grudi. Izuzetak su pacijentice koje pate od juvenilne hipertrofije dojki, odnosno pretjeranog rasta grudi u pubertetu. Ove pacijentice mogu se odlučiti za operaciju I u kasnijem tinejdžerskom dobu. Obzirom da nakon smanjivanja grudi dojenje može biti otežano ili nemoguće preporuka naše ustanove je da se operacija smanjivanja grudi obavi kada ne planirate više djece.


  Operacija i oporavaK

  Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji I zahtjeva jednodnevnu hospitalizaciju. U prvim danima nakon operacije obično su potrebni analgetici kako bi ublažili umjerenu bol. Analgetici su obično potrebni prvih nekoliko dana kako bi ublažili umjerenu bol. Nakon nekoliko dana pacijentice se mogu početi tuširati. U prve 4 nedelje nakon operacije potrebno je nositu specijalno dizajniran grudnjak I u tom period preporučujemo poštedu od intenzivne radne I sportkse aktivnosti. U početku će grudi izgledati veće zbog uobičajenog postoperativnog otoka koji uglavnom nestaje tijekom prvih mjeseci nakon zahvata. Iako će rezultati odmah biti vidljivi, može proći nekoliko mjeseci dok se otok potpuno ne povuče, grudi ne zauzmu novi položaj i ožiljci ne izblijede. Nekoliko sedmica ili mjeseci nakon operacije grudi mogu biti osjetljive i kvrgave.Završni pregled planiran je šest mjeseci nakon zahvata I tada procjenjujemo konačan rezultat. Radi što diskretnijih ožiljaka preporučujemo ne izlaganje suncu narednih 6 mjeseci.


  Postoje li rizici i komplikacije?

  Kao i svaka druga veća operacija i smanjivanje grudi nosi manji rizik od postoperativnog krvarenja (hematoma) i infekcije. Ostali specifični rizici mogu biti asimetrija dojke i položaja bradavice, gubitak bradavice ili areole, privremeni ili trajni gubitak osjećaja u bradavicama I poteškoće u dojenju. Ožiljci su obično diskretni I napravljeni su tako da su skriveni ispod normalne odjeće. Međutim, ožiljci se ponekad rastegnu pa mogu duže vremena ostati debeli, crveni i iritabilni, osobito kod pušača I kod ljudi koji imaju urođenu sklonost lošijem zaarastanju rana. U velikoj većini slučajeva ožiljci su prihvatljivi i kompromisni zbog opšteg benefita same operacije.