×

ESTETSKA KOREKCIJA NADLAKTICA
(brahioplastika)Brahioplastika je hirurški postupak kojim se preoblikuje nadlaktica uz uklanjanje viška kože i masnih naslaga I često se kombinuje sa liposukcijom kako bi se ostvarili bolji rezultati.
Višak kože na nadlakticama obično je posljedica starenja I gubitka elasticiteta kože dok kod mlađih osoba uglavnom nastaje nakon značajnog gubitka tjelesne mase kada koža visi sa nadlaktice u vidu šišmišovih krila.


Anestezija, ožiljak I oporavak

Operacija se izvodi naječešće u opštoj anesteziji. Rez se pravi duž unutrašnje strane nadlaktice od pazuha prema laktu i u zavisnosti od količine tkiva koje se odstranjuje može biti dug od 15 do 30 cm. U slučaju manjih korekcija moguće je pozicionirati rez u području pazuha kako bi se izbjeglo stvaranje značajnih ožiljaka u području nadlaktice. Tri sedmice nakon operacije potrebno je izbjegavati naporne fizičke aktiovnosti.


Rizici I komplikacije

Nakon brahioplastike uvijek postoji rizik od pojave ožiljka koji može biti uočljiv te je prije operacije pacijentu neophodno dati jasne informacije poziciji te izgledu ožiljka.
Osnovni pokazatelj estetskog oblikovanja nadlaktice jest ožiljak koji u pojedinim situacijama može biti uočljiv. Prije samog postupka estetske korekcije nadlaktice potrebno je pacijentu dati jasne informacije o tome gdje će se ožiljak nalaziti te kako će vjerojatno izgledati. Uobičajene hirurške komplikacije poput upala, krvarenja i dehiscencije rane su upotrebom adekvatne hirurške tehnike i materijala svedene na minimum.