×

ZATEZANJE STOMAKA
(abdominoplastika)Šta je abdominoplastika? 

Abdominoplastika ili zatezanje trbuha je operacija kojom se uklanja višak kože i masnog tkiva u području trbuha i tokom kojega se zatežu mišići abdomena s ciljem poboljšanja konture abdomena. Višak kože na abdomenu, strije, nakupine masnog tkiva, oslabljen trbušni zid ili ispupčen trbuh su posljedice trudnoće i promjene tjelesne mase. Abdominoplastika se često kombinuje sa liposukcijom kako bi se uklonile masne naslage iz okolnih područja. Abdominoplastika trajno uklanja strije koje se nalaze na području ispod razine pupka.


Ko su kandidati za abdominoplastiku?

Tipični pacijenti su žene s viškom kože u području abdomena koja je nastala kao posljedica trudnoće, te žene ili muškarci sa slabim abdominalnim mišićima i izbočenim trbuhom. Pacijenti koji putem vježbanja ne uspijevaju zategnuti kožu na trbušnom zidu I postiči ravan stomak kao i Pacijenti koju su izgubili veliku tjelesnu masu sa zaostalim viškom kože u području trbuha.


Kakvi su ožiljci od različitih vrsta abdominoplastike?

Tijekom standardne abdominoplastike ožiljak se nalazi u području donjeg dijela abdomena, iznad razine stidnih dlaka i oko pupka. S minimalnom abdominoplastikom ostaje manji ožiljak iznad linije stidnih dlaka I bez ožiljka oko pupka. Sa cirkumferentnom abdominoplastikom, uklanja se višak kože i masnog tkiva s područja bokova i leđa tako da se ožiljak nalazi oko bokova prema području donjih leđa. Kod vertikalne abdominoplastike, koja se naziva i fleur-de-lis abdominoplastika (zbog oblika ljiljana), standardnoj abdominoplastici dodaje se vertikalni rez kako bi se smanjio višak kože duž cijelog opsega abdomena. Dolazi do nastanka dodatnog vertikalnog ožiljka koji se širi prema gore u odnosu na horizontalni rez sve do područja iznad pupka.
Pravilno planiranje I pozicioniranje reza omogućava nam da donjim rubljem prikrijemo ožiljak koji se širi duž donjeg dijela abdomena te se ožiljak neće vidjeti čak ni ako nosite dvodijelni kupaći kostim.


Anestezija I oporavak nakon operacije

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i zahtjeva jednodnevnu hospitalizaciju. Postoperativno se mogu očekivati manji bolovi. Nakon 7 dana ili dva moći ćete obavljati lagane fizičke aktivnosti ali bavljenje sportom neće biti moguće barem pet sedmica. U tom period preporučujemo nošenje specijalnog steznika oko abdomena.


Rizici I komplikacije

Pojava hematoma i bakterijske infekcije se rijetko dešava. Naročitu pažnju treba obratiti na process zarastanja rane naročito njenog centralnog dijela, potogotovo kod pušača i pretilih pacijenata. Otok se povlači nakon nekoliko mjeseci. Duboka venska tromboza i plućne embolije rijetke su komplikacije bilo kojeg večeg operativnog postupka, uključujući i ovaj.